Pozdrav dragi moji! Želim vam sve najbolje u Novoj godini! Da bude puna zdravlja, ljubavi, lijepih trenutaka s dragim osobama. Uspješna, vesela, puna poleta, radna, da nam se trud isplati, da zaprljamo svoje pregače, kuhamo i pečemo s ljubavlju!

Meni je 2016. počela odlično jer me draga Lara sa Slatkog bloga odabrala za domaćicu igre „Ajme, koliko nas je!“ čime sam baš počašćena jer sam u prosincu prvi put sudjelovala sa svojim zdravim keksićima sa smokvama i orasima. Kako je ovo za mene ovo novo iskustvo nadam se da ću svoj zadatak što bolje odraditi i da će vas što više sudjelovati.

TEMA za siječanj 2016. je ROGAČ. Tema je već bila, ali u travnju 2009. godine, a kako stoji u pravilima igre nakon 5 godina se namirnica može ponavljati. Rogač mi je onako spontano pao na pamet jer smatram da se njegove blagodati dovoljno ne iskorištavaju. Ovo će i za mene biti izazov, iako imam već par spremljenih recepata s rogačem, a i za blagdane sam pravila kuglice s makom i rogačem.

Evo i malo zanimljivosti o rogaču: Rogač je zimzeleno mediteransko stablo koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama. U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj  naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat. Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina.  Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. U Italiji se za Tri Kralja djeci poklanjao rogač. To je bilo jedino slatko što su u siromašnim obiteljima imali, umjesto bombona – zanimljivost koju je Lara podijelila sa mnom. Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.

Pravila za sudjelovanje u ovoj igri su lijepo objašnjena na ovom linku pa škicnite: http://kuvarigrice.blogspot.hr/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html?m=1.

Ukratko, možete sudjelovati ukoliko napravite neko jelo ili kolač sa zadanom namirnicom, fotografirate, te pošaljete fotografiju, sa svojim imenom, prezimenom, te URL bloga/URL posta tj. link na stranicu gdje je recept objavljen. Sudjelovati mogu svi koji imaju blog, ali i oni koji nemaju, samo je bitno da negdje objavite fotografiju (Facebook, forum…).

Svoje linkove i fotografije s podacima možete slati do kraja siječnja na mail: nikolina@uslast.com

Na kraju trenutni domaćin ili domaćica odabiru novog domaćina/domaćicu koji onda zadaje temu za sljedeći mjesec, te se biraju pobjednici i objavljuju fotografije jela svih prijavljenih.

Lara, hvala puno još jednom! Baš mi je čast i zadovoljstvo bilo i sudjelovati, a i sada biti domaćica.

Veselim se vašim fotografijama i receptima i s nestrpljenjem ih očekujem! Prijave možete slati do 31.1.2016. Nadam se da ćemo svi što više uvrstiti rogač u svoju prehranu i kolače.

Lijep pozdrav uz muffine s rogačem: http://www.uslast.com/rodendanski-muffini-s-rogacem/.

Ajme koliko nas je

Nikolina

2 Responses

Odgovori