Do neki dan sam se sunčala i kupala, a sad se lagano opraštam s ljetom koje je bilo za mene dugo i naporno. Mislim da je najbolje da se s ljetom pozdravimo ovim ljetnim tiramisu-om u čašama. Nazvala sam ga ljetnim jer nisam koristila jaja. Inače preko ljeta ne volim koristiti neobrađena jaja, a ukoliko se vi na to odlučite dok je vruće pazite da su jaja svježa i najbolje bi bila domaća.

Priča za tiramisu vam je vjerojatno poznata. Sjećam se da smo davnoo na satu talijanskog spominjali ovaj čuveni talijanski desert i objašnjavali njegovo značenje. U prijevodu znači „podigni me“ . Vjerojatno jer je pravi tiramisu vrlo jakih okusa, kaloričan i moćan. Ovo je moja lagana verzija. Stvorena za ljeto, a i ranu jesen. U kasnu jesen kada krene hladno i kišno vrijeme planiram se pozabaviti pečenjem svojih prvih domaćih piškota, a i posvetiti se pravoj verziji ovog finog deserta.

Ovaj tiramisu se vrlo lako i brzo pravi i ovaj put sam mu dodala i voće – maline. Ukoliko ste si zamrznuli maline, kupine, višnje – dodajte ih, lijepo će osvježiti okus ovoj jednostavnog, a prefinog deserta.

Lagano se pozdravljamo sa veselim, šarenim, plavim, morskim, sunčanim bojama i još malo ulazimo u zagasitu jesen koja također nosi svoje čari.

SASTOJCI:

  • *za 4 čaše
  • 250 g mascarpone sira
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje piškota 100 g
  • 1 dcl crne jake kave
  • šećer – po želji
  • kakao – za posipanje
  • voće – po želji

Priprema:

Izradite vrhnje za šlag mikserom.

Kada postane čvrsto dodajte mascarpone. Svakako probajte, ukoliko vam nije dovoljno slatko – dodajte žlicu šećera. Izradite.

Skuhajte jaču tursku kavu i ostavite da se ohladi.

Svaku piškotu prelomite na 3 dijela.

U čaše stavite red lagano natopljenih piškota u crnu kavu, zatim kremu od mascarpone-a, zatim red voća i nastavite tako dok niste došli do vrha. Slaganje završite kremom od mascarpone-a, gorkim kakao i ukrasite voćem po želji.

Hladite barem 3 sata u hladnjaku i zatim uronite u fin, pun okusa desert.

U slast!

Odgovori