Dani jadranskih lignji

Dani jadranskih lignji je jedna od četiri gourmet manifestacije koja se organiziraju u klasterima sjeverozapadne Istre uz Dane istarskih šparuga, švoja i školjaka.

Dani jadranskih lignji se organiziraju u restoranima sjeverozapadne Istre. Gourmet manifestacija koja slavi lignje koje su nekada davno bile pravo siromašno jelo, a sada su poznata i vrhunska delicija iz Jadranskog mora.

Restorani u određenom razdoblju (1. prosinac – 10. siječanj) po povoljnijim cijenama nude menije u kombinaciji s domaćim vinima i izvanrednim istarskim maslinovim uljima.

Dani jadranskih lignji

Velika sam ljubiteljica lignji, kao i moj muž pa smo odlučili jučer uživati u jednom od restorana i menija. Odabrali smo Kantinu Melon jer ja tamo još nisam bila, a i meni nam se učinio baš dobar i cjenovno prihvatljiv. Kantina Melon smještena je u Petroviji, malom mjestu nadomak Umaga, na glavnoj cesti za Buje.

slika1

Inače sam velika ljubiteljica istarskih delicija i apsolutno uživam svim osjetilima u njihovoj izvrsnoj hrani. Kako sam sad već godinu dana u Istri posjetila sam par restorana i moji dojmovi su više nego pozitivni. To je praznik za sva čula. Od tartufa, do izvrsnih vina, istarskih sireva, maslina, ribljih juha, jadranskih lignji… ma jednom riječju raj! Iskreno, nisam svim objektima baš bila zadovoljna, ali sreća oni su u manjini. Neka mjesta sam jako zavoljela i na popisu su mi omiljenih. I sada, ali i ubuduće ću vam tipkati o istarskoj ponudi i o mojim skitanjima po lijepoj Istri.

Kantina Melon se nakon što smo došli ubrzo napunila. Prvi dojam mi je bio baš dobar. Ugodan ambijent s vrlo domaćom atmosferom. Grede, drveni detalji, simpatični detalji, masivan namještaj. Nismo dugo čekali i osoblje je bilo ljubazno. Odabrali smo treći meni u kojem se nalazila riblja juha kao predjelo i kao glavno jelo punjene lignje s prilogom.

Juha je bila izvrsna i brzo je stigla.

slika2

Za glavno jelo smo dobili preukusnu punjenu jadransku lignju s prilogom od krumpira. Lignja je bila punjena krakovima, s malo gljiva i mrkve – koliko sam uspjela zaključiti. Jelo je bilo izvrsno! Lijepo prezentirano i jako jako ukusno.

slika3

Probali smo i izvrsno istarsko maslinovo ulje Mate koje mi se jako svidjelo. I sada sam u potrazi za svojom bočicom koju ću upotrebljavati u posebnim prilikama – za salate, ribu i lignje.

slika4

Sve to je popratila domaća Malvazija koja se izvrsno slagala s lignjama.

slika5

Desert nije bio uključen u meni, njega smo posebno naručili. Muž je naručio palačinke punjene orasima i čokoladom,a ja tiramissu. Skoro pa uvijek isto naručujemo jer je on veliki obožavatelj palačinki a ja tiramissu-a. I očekivala sam kocku tiramissu-a i zamislite moje pozitivno iznenađenje kada je prezentiran u kuglicama! Skidam kapu do poda jer je bio fantastičan. Krema je bila lagana i jako fina, što je meni bitno. Fantastičan. Iste takve su bile i palačinke, mljac.

slika6

Jela su nam stigla svježe pripremljena, topla i da sumiram jako smo zadovoljni Kantinom Melon i svakako ćemo ponovno ići.

Stavljam vam njihov link da još malo škicnete njihovu ponudu: http://www.kantina-melon.hr/index.php

Ostavljam vam i linkove jako korisnih stranica u Istri ukoliko je se odlučite posjetiti: http://www.coloursofistria.com/hr/

http://www.istriaexperience.com/hr

Pripremate li vi lignje i kako?

Ispričavam se na fotografijama koje baš i nisu neke, fotkane su mobitelom,a nije mi u prilog išao ni kišan dan.

U slast!

Sastojci Dani jadranskih lignji

Priprema: